Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Astroclub met Emiel Beyens: Hoe Albert Einstein wereldberoemd werd

31 mei 2019
Volkssterrenwacht Mira

Voorstelling in de multimediazaal

Albert Einstein, de man die door Times magazine gekozen werd tot "personaliteit van de eeuw".  Heel alleen stuurde hij in het begin van de 20ste eeuw de fysica en de astronomie een andere richting uit.  Met zijn relativiteitstheorie trad de astronomie en de kosmologie definitief een nieuw tijdperk in.  In die relativiteitstheorie legde Einstein zijn vinger op de limieten van de klassieke fysica, die Newton enkele eeuwen vroeger neergepend had in zijn Principia en waarvan men overtuigd was dat zij "eeuwig" waren.

Aan een persoon als Einstein kan en mag ook Mira niet voorbijgaan.  En daarbij... op 29 mei 2019 vieren wij een verjaardag die op Einstein betrekking heeft.  Maar meer daarover de avond zelf.

Einstein had lang de naam ontoegankelijk te zijn voor gewone mensen; ook vandaag nog heeft hij die naam.  En toch is dat niet waar.  De essentie van Einsteins theorieën zijn wel voor iedereen toegankelijk.  "Imagination is more important than knowledge" schreef hij ooit.  Die verbeelding was ten andere ook bij Einstein een belangrijke inspiratiebron voor zijn denken.

Het is de bedoeling om ook op 31 mei met enige verbeelding een beter inzicht te krijgen op de essentie van zijn werk, waarvan wij dagelijks allerlei toepassingen ervaren.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

 

Meer info: http://mira.be/activiteiten/2019/2019-05/emiel-beyens-hoe-albert-einstein-wereldberoemd-werd

Locatie
Abdijstraat
22
1850 Grimbergen
Doelgroep 
Gerelateerde activiteiten