Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Astroclub met Frank Deboosere: Astronomische vooruitblik op 2019

28 december 2018
Astroclub

In zijn multimediavoorstelling blikt Frank Deboosere vooruit op 2019.

In de maand januari zal er alweer een totale Maansverduistering zijn, in de maand juli een gedeeltelijke. Uiteraard de moeite om het fenomeen bij helder weer waar te nemen.

Op het gebied van ruimtevaart zullen er weer enkele projecten zijn vanuit de commerciële sector die de moeite waard zijn. Maar het zal in 2019 vooral een jaar zijn waarin we vijftig jaar terugkijken: in 1969 kende het Amerikaanse Apollo-project immers een absoluut hoogtepunt met de landing van Apollo 11 op de Maan en de eerste stap op 20/21 juli van een mens op een buitenaards object.

Als we honderd jaar teruggaan in de tijd komen we uit bij de oprichting van de Internationale Astronomische Unie, het gezaghebbende orgaan van alle astronomen wereldwijd, een verjaardag die trouwens in 2019 op een gepaste wijze zal herdacht worden.  En ook honderd jaar geleden werd tijdens een totale zonsverduistering op 29 mei voor het eerst aangetoond dat de algemene relativiteitstheorie van Albert Einstein klopt. Meteen werd Einstein wereldberoemd en beschouwd als de grootste wetenschapper ooit.

De winter is aangebroken met de kortste dagen en de langste nachten. Bij helder weer kunnen we dus lekker lang sterren kijken!

De Maan is vanavond pas na middernacht van de partij, en enkel de planeten Mars en Uranus zijn in het zuidwesten zichtbaar.

Het herfstvierkant schuift ook rustigjes naar het westen, de wintersterrenhemel zorgt voor een prachtig spektakel: sterrenbeelden Orion, Stier en Tweelingen staan te pronken, en tegen 23 uur is de schitterende ster Capella haast tot in het zenit geklommen. De helderste ster Sirius mag je natuurlijk ook niet missen.


Aanvang: 19.30 uur
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Locatie
Abdijstraat
22
1850 Grimbergen
Doelgroep 
Wetenschapsdomein