Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Astroclub met Koen Geukens: De race naar de Maan

28 juni 2019
Logo Mira

Voorstelling in de multimediazaal

Op 21 juli 1969 - vijftig jaar geleden - zette Neil Armstrong als eerste een voet op de Maan.  De opdracht voor dit avontuur werd in 1961 door president Kennedy gegeven.  Het waarom van die opdracht, de gevolgen, de race met de Russen en uiteraard de maanlanding zelf, dat komt in de voordracht allemaal aan bod.  Het gekke is dat er sinds kort een nieuwe race is gestart.  En niet zo officieel als ten tijde van president Kennedy.  Wie de deelnemers zijn aan die race?  En waarom het vijftig jaar geduurd heeft vooraleer we opnieuw naar de maan willen gaan, dat kom je allemaal te weten tijdens deze voorstelling.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De Zon gaat pas onder om 22h01, dus dat betekent dat we opnieuw beginnen met zonnewaarnemingen.  Qua planeten kunnen we vanavond Jupiter alweer bewonderen.  Het maantje Io zal tegen het einde van de avond verdwijnen achter Jupiter.  Qua sterrenbeelden mag u rekenen op Boötes en Hercules en uiteraard de Zomerdriehoek.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

 

Meer info: http://mira.be/activiteiten/2019/2019-06/koen-geukens-de-race-naar-de-maan

Locatie
Abdijstraat
22
1850 Grimbergen
Doelgroep