Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Astroclub met Mark Van Borm: Hallo, ET ?

8 maart 2019
Volkssterrenwacht Mira

Voorstelling in de multimediazaal

Tijdens deze Astroclub gaan we op zoek naar buitenaards leven.

Kunnen we ervanuit gaan dat buitenaards leven bestaat ? Welke aanwijzingen hebben we daarvoor ? Zijn die aanwijzingen misschien ook nog op andere manieren te verklaren ?

Welke acties heeft de mens reeds ondernomen om buitenaards leven op te sporen ?  Wat zijn de resultaten ?  Is er reeds respons gekomen ?  Zo ja, dewelke ?  Zo nee, waarom niet ?

Wat zoeken we eigenlijk ?  Vanaf wanneer spreken we over 'leven', en vanaf wanneer spreken we over 'intelligent leven' ?

Hoe groot is de kans dat buitenaards leven bestaat, dat we ermee kunnen communiceren of dat we hen zullen ontmoeten ?  Zullen we hen sowieso ooit vinden ?  Of hebben zij ons misschien reeds gevonden ?

Veel vragen... en het enige dat we reeds kunnen verklappen is dat er bij Mira misschien wel buitenaards leven aanwezig is...

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

Ingeval van helder weer kan u voor de voordracht op ons waarnemingsterras misschien nog net het uiterst smalle maansikkeltje bewonderen.

Na de voordracht is de planeet Mars nog van de partij, maar of we vanavond dan toch nog Marsmannetjes zullen zien is een andere vraag...  De planeet Uranus staat inmiddels al vrij laag aan de horizon, en langzaamaan kunnen we de wintersterrenhemel (met sterrenbeelden als Orion, Stier en Tweelingen) plaats zien maken voor de lentesterrenhemel, met het sterrenbeeld Leeuw als één van de aandachtstrekkers.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

 

Meer info: http://mira.be/activiteiten/2019/2019-03/mark-van-borm-hallo-et

Locatie
Abdijstraat
22
1850 Grimbergen
Doelgroep 
Gerelateerde activiteiten 

1 september 2018 tot 30 juni 2019
18 augustus 2019 tot 24 augustus 2019
22 januari 2019 tot 18 juni 2019
1 juli 2019 tot 5 juli 2019