Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Astroclub met Philippe Claeys: Chicxulub en de inslag die de dinosauriërs deed verdwijnen

28 februari 2020
Volkssterrenwacht Mira

Voorstelling in de multimediazaal

Zesenzestig miljoen jaar geleden trof een asteroïde van 10 à 12 km groot de Aarde, daarbij kwam enorm veel energie vrij die catastrofale gevolgen had voor planten en dieren op onze planeet. Men heeft de plaats van impact weten te lokaliseren: Chicxulub op het Mexicaanse schiereiland Yucatan.

Onder het zeewater en onder het land werd een enorme krater gedetecteerd van zowat 200 km diameter. In 2016 werd met behulp van een drijvende boorinstallatie materiaal uit de krater naar boven gehaald dat nadien grondig geanalyseerd kon worden, onder andere door het team van professor Philippe Claeys van de Vrije Universiteit Brussel.

Over dit uiterst boeiende onderzoek komt Philippe Claeys op MIRA spreken. Daarbij komen we alles te weten over wat er allemaal gebeurde vanaf het moment van de inslag tot de zware gevolgen nadien voor fauna en flora. De boorkernen vertellen ons immers een heel gedetailleerd verhaal...

Prof. Philippe Claeys is als geoloog, planeetwetenschapper en geochemicus gespecialiseerd in het onderzoek van de inslagen van asteroïden en kometen op Aarde en de gevolgen ervan voor de evolutie van de biosfeer.

Hij is hoofd van de interdisciplinaire onderzoekseenheid Earth System Sciences aan de Vrije Universiteit Brussel en tevens gasthoogleraar aan de universiteiten van Gent, Leuven en Luik.

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

 

Meer info: http://mira.be/activiteiten/2020/2020-02/philippe-claeys-chicxulub-en-de-inslag-die-de-dinosauriers-deed

Locatie
Abdijstraat
22
1850 Grimbergen
Doelgroep