Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Astroclub met Philippe Mollet: Aarde en Maan, een fascinerend koppel

14 juni 2019
Logo Mira

Voorstelling in de multimediazaal

50 jaar geleden wandelde de eerste mens op de Maan, daar zullen we deze zomer nog genoeg aan herinnerd worden. Sindsdien denken we alles te weten over onze satelliet, maar is dat wel zo?


In deze lezing zullen een paar minder gekende en vaak verrassende aspecten van de Maan aan bod komen. We hebben het over haar relatie met en haar invloed op de Aarde (zonder Maan geen leven op Aarde?), en bespreken die ganse wedloop naar de ruimte (waarvan de "eerste mens op de Maan" natuurlijk het hoogtepunt was).

Maar we hebben het ook over de de getijden, de trucjes om de fasen van de Maan te onthouden, maar even goed ook over de actuele ruimtevaartplannen naar de Maan!

Een kleine tip: er zal ook een hoelahoep aanwezig zijn! En waarom is de NASA ons eigenlijk nog steeds parkeergeld verschuldigd?

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

De Zon gaat pas onder om 21h58, dus aan het begin van de avond staan er zonnewaarnemingen op het programma.  De nadruk zal echter liggen op de Maan, die vanavond voor 91% verlicht is.  Qua planeten kunnen we Mars en iets later Jupiter bewonderen.  Het maantje Io zal in eerste instantie nog verstopt zitten achter Jupiter, maar laat zich nadien toch zien.  Qua sterrenbeelden zullen we naast Boötes, Leeuw en Maagd ook focussen op Hercules met daarin de Herculesbolhoop (M13), terwijl we in oostelijke richting de Zomerdriehoek zien opkomen.

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

 

Desgewenst is een afsluiter mogelijk in ons clubhuis.  Daar kunnen we bij een drankje gezellig napraten en eventueel opwarmen na een lange waarnemingssessie.

 

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

 

Meer info: http://mira.be/activiteiten/2019/2019-06/philippe-mollet-aarde-en-maan-een-fascinerend-koppel

Locatie
Abdijstraat
22
1850 Grimbergen
Doelgroep