Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Crash course Astrobiologie: deel 1: Leven op Aarde

25 maart 2019
leven op aarde

Astrobiologie is de wetenschap over het leven op Aarde én daarbuiten.
Uit Europese onderwijsstudies blijkt dat kinderen en jongeren 1 wetenschappelijke vraag belangrijker vinden dan alle andere: zijn wij alleen? Of is er leven buiten de Aarde?
We organiseren er een driedelige cursusreeks over. Ingericht volgens ons beproefde crash course concept: voor wie zich niet zoveel kan vrijmaken maar toch dit thema wil ontdekken. Geen voorkennis nodig. U krijgt een mini-syllabus. Inschrijven is de boodschap want de plaatsen zijn beperkt!

Deel 1 begint met een stevige basiskennis over het fenomeen leven op de enige levende planeet die we tot hiertoe kennen: de Aarde zelf! Waarom is de Aarde geschikt voor leven? Hoe uniek is dat? Welke aardse mechanismen zijn noodzakelijk gebleken? Wat zijn de grote mijlpalen in het verleden en de toekomst van het leven op Aarde? En hoe kon complex leven zoals planten en dieren ontstaan?
Tot besluit vermelden we enkele bijzondere samenvattende visies zoals: De Gaia hypothese versus Medea hypothese, de Pangenoom theorie, en de ‘Rare Earth’ hypothese.

Deze crash course reeks over Astrobiologie bevat drie delen:

1) De levende Aarde, een bijzonder geval (25/3)
2) Exobiologie in het Zonnestelsel (13/5)
3) Exobiologie op exoplaneten (nog nader te bepalen datum)

Voorlopig kan u enkel inschrijven voor deel 1 op maandag 25 maart (De levende Aarde, een bijzonder geval).
Deelnemen kost 6 euro voor leden, 26 euro voor niet-leden (incl. 1 jaar lidmaatschap).

Locatie
Gezusters Lovelingstraat
z/n
9000 Gent