Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Dag van De Maakbare Mens

12 oktober 2019
Dag van De Maakbare Mens

DNA beheerst het wetenschapsnieuws. Dankzij een nieuwe techniek kunnen we nu met eenvoudig knip- en plakwerk genen veranderen. Bij zwangere vrouwen wordt sinds een paar jaar standaard en met terugbetaling getest of hun kind het syndroom van Down heeft. Bedrijven verleiden ons met DNA-testen en de belofte je te vertellen hoeveel procent Viking-bloed er door je aderen stroomt. De Vlaamse overheid lanceert een DNA-databank zodat mensen onbekende familieleden kunnen opsporen.

Wat moeten we hier allemaal van denken? Winnen we hiermee de strijd tegen genetische ziekten? Of zullen we ons net meer zorgen maken over onze gezondheid? En zal de drang naar perfectie ons verlammen?

Kom op de Dag van De Maakbare Mens te weten hoe nieuwe genetische technologieën onze gezondheid en ons leven beïnvloeden. Experts geven je graag hun mening, wat is de jouwe?


Met volgende drie activiteiten:

 

Waarom we onze genen moeten verbeteren. Katrien Devolder in gesprek met Julian Savulescu

De Australische gerenommeerde filosoof Julian Savulescu en bio-ethica Katrien Devolder zijn beiden actief aan de prestigieuze University of Oxford. Savulescu is bekend om zijn progressieve en controversiële idee dat wij het beste kind moeten selecteren uit de mogelijke kinderen die we kunnen hebben. Een standpunt met verregaande gevolgen, zoals de morele plicht om onze kinderen genetisch te verbeteren.

 

Hoe dominant zijn onze genen? Een gesprek over de ingewikkelde relatie tussen genen en omgeving. Met Gert Matthijs, Kristien Hens, Leen De Vreese en Geerdt Magiels

We graven dieper en onderzoeken hoe belangrijk kennis over ons DNA is. Vertellen onze genen echt zo veel over onszelf en voorspellen ze onze toekomst? Onderschatten we het belang van omgeving en opvoeding? Geneticus Gert Matthijs, bio-ethica Kristien Hens en wetenschapsfilosofe Leen De Vreese gaan met elkaar in debat onder de deskundige begeleiding van wetenschapsauteur Geerdt Magiels.

 

Crispr, nipt, pgd,… waar gaan we naartoe? Hetty Helsmoortel legt het uit aan Wouter Deprez

Wetenschapscommunicator, kankeronderzoekster en laureate van de Prijs De Maakbare Mens 2018 Hetty Helsmoortel zet de puntjes op de i en legt uit hoe ver we staan. Moeten we bang zijn van genetische tests, screenings, therapieën en wijzigingen? Nieuwsgierige leek Wouter Deprez overstelpt haar met al zijn vragen en bezorgdheden en leidt je mee in de wereld van ons DNA.
 

Gastheer Chokri Ben Chikha gidst ons op eigenzinnige wijze door de dag.

 

Ticketprijzen

Standaardtarief: €15
Kortingstarief – 26 en 65+: €9
UiTPAS voor verhoogde tegemoetkoming, leefloon of schuldbemiddeling (enkel Gentenaars): €3

In het ticket zitten twee gratis drankjes inbegrepen!

Meer informatie en tickets kopen: www.demaakbaremens.org/agenda/dag-van-de-maakbare-mens/

 

Met de medewerking en steun van:

DeMens.nu, Geuzenhuis, Vermeylenfonds, Willemsfonds, HV Gent, Hipposocrates, BIG, Uit in Gent en de Vlaamse Overheid

 

Foto 
Dag van De Maakbare Mens
Locatie
Kraankindersstraat
2
9000 Gent
Auteur