Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Mercuriusovergang: waarneming en voordrachten

11 november 2019
Mercuriusovergang

Op maandag 11 november 2019 kunnen we (bij onbewolkte hemel) getuige zijn van een Mercuriusovergang. Mercuriusovergangen komen gemiddeld 13 à 14 keer per eeuw voor. De laatste dateert van 9 mei 2016, voor de eerstvolgende is het wachten tot 2032!

Tijdens een Mercuriusovergang beweegt de planeet Mercurius, vanaf de Aarde gezien, voor de Zon langs. De schaduw van Mercurius is dan te zien als een klein zwart bolletje dat langzaam over de zonneschijf beweegt.

Het spektakel begint om 13u36. Het hoogtepunt van de overgang vindt plaats rond 16u20, maar dan staat de Zon al vrij laag, namelijk ongeveer 4° boven de zuidwestelijke horizon. In onze streken is het einde van de overgang niet zichtbaar want rond 16u53 gaat de Zon onder.

Een Mercuriusovergang kan niet met het blote oog waargenomen worden, je hebt er een telescoop met zonnefilter voor nodig. De UGent-Volkssterrenwacht Armand Pien zal van 13u00 tot 17u onze telescopen aanbieden met zonnefilters zodat bezoekers deze overgang op een veilige manier kunnen bewonderen.

Er is een korte voordracht voorzien over de Mercurius- en de Venusovergang. Voor een Venusovergang gaan we zelfs terug tot 1874. De lezing wordt gegeven om het uur, namelijk om 14:00 u – 15:00 u – 16:00 u.

Naast de activiteiten die in de sterrenwacht doorgaan, kunt u ook terecht in het Provinciaal Domein Het Leen in Eeklo. De werkgroep Waarnemen zal daar van 13u tot 17u een waarneempost opzetten.

We hopen op een kraakheldere zonnehemel en op jullie talrijke opkomst.

Ook de andere Vlaamse Volkssterrenwachten organiseren gelijkaardige activiteiten.Voor meer informatie over Mercuriusovergangen of over de activiteiten van onze collega-Volkssterrenwachten, ga naar www.volkssterrenwachten.be.

 

De toegang is gratis, maar inschrijving voor de voordracht is noodzakelijk: Meer informatie en inschrijven

Locatie
Gezusters Lovelingstraat
1
9000 Gent