Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Midzomersterrennachten

28 juli 2017 tot 29 juli 2017
Saturnus aan de nachtelijke zomerhemel

Zoals elk jaar doet MIRA mee aan het internationale sterrenkijkinitiatief Nuits des Étoiles, bij ons worden dat vier "Midzomersterrennachten": twee x twee op een rij... De eerste twee vinden plaats op vrijdag 28 en zaterdag 29 juli, de volgende twee op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus.

Bij helder weer kan je dan in de loop van die vier avonden tussen 22 en 01 uur de prachtige zomersterrenhemel komen verkennen doorheen onze krachtige telescopen en verrekijkers.

Wie graag de planeet Saturnus met die prachtige ringen eromheen komt bewonderen, kan op ons waarnemingsterras terecht. Tot zowat middernacht kunnen we de planeet met onze kijkers boven de horizon blijven volgen. Het zal je niet veel moeite kosten om met behulp van een telescoop bij Saturnus een ander lichtpunt te ontdekken, de maan Titan (toch wel een heel bijzonder object in ons zonnestelsel). Eens het donker is geworden zullen goede waarnemers in de ringen rond de planeet een duidelijke scheiding kunnen zien en ook nog een paar andere maantjes.

Wat de twee Midzomersterrennachten eind juli betreft: tot 23 uur kan de planeet Jupiter ook waargenomen worden, alsook de wassende Maan.

De twee Midzomersterrennachten in augustus zien de Maan pas opkomen na middernacht.

De ganse avond door is er voorts het typische aanbod van de zomerhemel: fraaie sterrenhopen, bolhopen, nevels, allerhande dubbelsterren, en zelfs een paar opvallend knalrode koolstofsterren.

Bovendien is dit natuurlijk dé periode van het jaar om vallende sterren waar te nemen (het maximum van de Perseïdenzwerm valt omstreeks 12-13 augustus), dus met wat geluk zie je wel een paar meteoren voorbijflitsen. En via ons radiodetectiesysteem krijg je er met zekerheid ook te horen, vele per minuut zelfs in de loop van die avonden!

De toegang op MIRA is vrij, je kan dus gratis komen waarnemen.
Degenen die een multimediavoorstelling willen bijwonen over meteoren en kometen betalen 3,00 euro.

Locatie
Abdijstraat
22
1850 Grimbergen