Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Nocturne: Donkere Materie

23 maart 2019
COZMIX

Ongeveer op maandelijkse basis is er bij Cozmix een speciale nocturne. Deze evenementen in het bezoekerscentrum zijn gewijd aan zeer uiteenlopende thema's die vanzelfsprekend telkens in verband staan met sterrenkunde. Unieke lezingen, muziek onder de sterrenhemel, waarnemingsactiviteiten, nooit eerder vertoonde planetariumvoorstellingen, ... Dit is slechts een greep uit het aantrekkelijke aanbod. Deelnemers mogen een boeiende avond verwachten, met verrassende avonturen in het schemerdonker.
Na de uiteenzettingen kunnen de deelnemers verder van gedachten wisselen met elkaar en met de spreker. Dit alles onder het genot van een of meerdere drankjes. Als het weer het toelaat, is er ook nog de mogelijkheid om samen de sterrenhemel te observeren.

Donkere materie 

Wat houdt sterrenstelsels bij elkaar? Wat zijn de bouwstenen van het heelal? Wat bepaalt de aanblik van het heelal zoals het eruit ziet? Onderzoekers over de hele wereld proberen om deze vragen te beantwoorden. We weten vandaag dat ongeveer een kwart van het heelal is gevuld met een mysterieuze ‘lijm’: donkere materie. We weten dat die daar is. Maar we hebben geen idee waaruit die bestaat.
De unieke planetariumshow "Phantom of the Universe" neemt ons mee in een van de grootste zoektochten van de hedendaagse astrofysica. We ontdekken hoe we gevonden hebben dat donkere materie bestaat, en hoe de zoektocht ernaar uitgegroeid is tot een zeer uitdagend en spannend onderwerp. Zal de wetenschap erin slagen om het mysterie van de donkere materie op te lossen?
De planetariumshow wordt voorzien van een deskundige inleiding. 
Na de voorstelling netwerking en drink.  

 

Deelname is enkel mogelijk mits inschrijving vooraf. Het inschrijvingsformulier kan online ingevuld worden (voor een of meerdere nocturnes).

 

Locatie
Zeeweg
96
8200 Sint-Andries