Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Op schoolreis naar de Maan

5 december 2018
Maanbasis impressie

Navorming voor leraren (2de en 3de graad lager onderwijs) rond de cursus 'Op reis naar de Maan' die we hebben ontwikkeld.

Achtergrond:
Spannende tijden in de ruimtevaart. De generatie die nu op de lagere school zit, zal als volwassene een spectaculair nieuw ruimtevaarttijdperk meemaken. Tegen de tijd dat ze afstuderen verwachten we een bemande basis op de Maan, waar vier astronauten kunnen verblijven. En naar schatting 10 of 20 jaar later zet de eerste mens een voet op Mars. ESA en NASA hebben reeds een ruimteschip gemaakt voor deze reizen: de Orion. En onlangs werd ook de bouw van de Big Falcon Rocket aangekondigd waarmee SpaceX mensen naar Mars wil brengen.

Een eigentijds lesonderwerp
Het zou jammer zijn dat de leerlingen dat allemaal meemaken, zonder dat er op school iets over deze realiteit verteld werd. Ook vandaag al verschijnt er steeds meer berichtgeving over nieuwe ruimtereizen op internet. Kinderen pikken dit snel op. Elke leraar die al eens ruimtevaart in de les bracht, weet dat de spontane interesse bij de leerlingen enorm is.

De cursus
UGENT volkssterrenwacht Armand Pien geeft in het najaar 2018 een cursus uit waarmee de leerlingen de uitdagingen ontdekken bij Maan- en Marsreizen. Alle hoofdstukken bevatten de nodige achtergrondinformatie, gebracht in eenvoudige taal en op niveau van de tweede en derde graad lager onderwijs. Als leraar kan je het volledige pakket Maanreizen in de klas brengen, ofwel kies je fragmenten uit als aparte lessen.

Onderzoekend leren
Elk hoofdstuk bevat ook één of meerdere klasexperimenten, klasoefeningen of demonstraties. Zo worden de onderwerpen aangebracht via onderzoekend leren, met gebruik van huis-, tuin- en keukenmateriaal. De workshops hebben gewoonlijk een duidelijk raakvlak met de Vlaamse eindtermen.

Lerarendag 5 december
Op de lerarendag in Gent maken we eerst kennis met de uitgebreide cursus, en daarna werken we 1 cursusonderdeel uit in detail, inclusief een leerlingen workshop.
Deelnemen is gratis, maar inschrijven verplicht wegens beperkt aantal plaatsen: http://armandpien.be/event/op-schoolreis-naar-de-maan-2018-12-05-124/register

Locatie
Gezusters Lovelingstraat
9000 Gent
Doelgroep