Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Wetenschapscafé 'BITCOINS: een gat in de online markt?'

2 maart 2021
eflyer_bitcoins

Gratis online wetenschapscafé over bitcoins.

Enkele vraagjes

  •     Wat zijn bitcoins, en wat is blockchain? Wat kan ik er wel/niet mee doen?
  •     Hoe veilig is het bitcoin netwerk? Moet ik bang zijn dat het netwerk gehackt wordt?
  •     Is betalen met bitcoins de toekomst? Vooral banken moeten vrezen voor de blockchain technologie?
  •     Hoe ga ik van start met bitcoins? Hoeveel moet ik er voor betalen?
  •     Wat is een 'private key' en waarvoor heb ik die nodig? Wat gebeurt er als ik mijn 'private key' verlies?
  •     Wat betekent het 'minen' van bitcoins? Klopt het dat dit zoveel elektriciteit verbruikt of is dit puur gelobby van de banksector?

Gasten

  • Michaël Verdonck studeerde af als handelsingenieur aan de Universiteit Gent, waar hij ook zijn doctoraat behaalde in data modellering en analyse. Momenteel voert hij onderzoek uit samen met enkele anesthesisten aan het UZ Brussel, om door middel van artificiële intelligentie patiënten beter te kunnen monitoren bij het ondergaan van operaties met spierverslappers. Zijn jarenlange interesse in blockchain vertaalt hij in onderzoek naar gedecentraliseerde systemen voor het beheren van patiëntendossiers en het integreren van ‘smart contracts’ met bestaande software applicaties.
  • Rudy Aernoudt is professor financieel management en Europees ondernemingsbeleid aan de UGent en de Universiteit van Nancy. Hij is tevens senior economist aan de Europese commissie. Hij heeft een uitgebreide internationale en Europese ervaring (MIT, Europese Commissie, Europese Raad en Europees Sociaal en Economisch Comité); meervoudig kabinetschef (Federaal, Vlaams, Waals en Europees). Hij was secretaris-generaal van het departement economie en innovatie in België en directeur-generaal van OLPC (one laptop per child, spin-off MIT) en curator TEDx Brussels. Hij heeft een drievoudige master: Thomistische Filosofie (KUL), Economie (KUL) en Europese economie (Europacollege). Daarnaast is hij columnist (FD Magazine, CXO en Trends) en auteur van verschillende boeken (25+) en papers (300+) over corporate finance, politiek en economie. In zijn recentste boek geeft hij zijn visie over de toekomst van België: ‘Corona crisis: elektroshock voor België?’. Hij ontving verschillende prijzen zoals de prijs voor politiek moed, de prijs voor beste Europese ondernemerschapsplan en de prestigieuze Aron-Condorcet prijs voor democratie.
  • Jeroen Zuallaert modereert het gesprek. Hij is journalist bij Knack sinds 2011.

Meer info

http://www.wetenschapscafe.be/nl/online/online-cat/bitcoins-1.htm

Foto 
eflyer_bitcoins