Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Wetenschapscafé Gent 'immunotherapie'

12 november 2019
flyer immunotherapie

Immunotherapie is een recent ontwikkelde, totaal nieuwe, vorm van behandeling voor kanker. Het betekent een doorbraak in de behandeling van vele kankers, en verdere ontwikkelingen stemmen onderzoekers en artsen hoopvol.

Immunotherapie werkt totaal anders dan de klassieke behandelingen van kanker. Immunotherapie gebruikt het immuunsysteem van de patiënt om de kankercellen aan te vallen en te doden. Prof. Tessa Kerre legt dagelijks aan haar patiënten uit wat immunotherapie precies is, tijdens het wetenschapscafé (@wetcafegent) laat ze ons graag meedenken over enkele vraagstukken:

  •     Immuniteit, wat is dat precies? Hoe ontwikkelt ons immuunsysteem zich? Kunnen we zelf bijdragen aan een betere immuniteit?
  •     Wat is kanker? Wat zijn de oorzaken van de kanker en is genezing mogelijk voor àlle kankers?
  •     Radiotherapie, chemotherapie, chirurgie en nu ook immunotherapie. Wat is immunotherapie? Waarin verschilt ze van andere kankerbehandelingen?
  •     Zijn er verschillende vormen van immunotherapie?
  •     Immunotherapie lijkt erg nieuw te zijn? Hoe ver staan we op dit moment met het onderzoek?
  •     Kunnen alle kankers bestreden worden met immunotherapie?
  •     Zullen we ons binnenkort kunnen vaccineren tegen kanker?

Gasten

  • Professor Tessa Kerre is hematologe en kliniekhoofd aan het Universitair Ziekenhuis Gent. Tijdens haar studie geneeskunde raakte Tessa in de ban van het immuunsysteem. Ze wilde hier alles over te weten komen en dook dan ook het wetenschappelijk onderzoek in binnen de immunologie, aan het labo van Professor Jean Plum. Zij specialiseerde zich verder in de interne geneeskunde en verdiepte zich in de studie van het bloed, de hematologie, meer bepaald bloedkanker en stamceltransplantatie. Tien jaar geleden paste Tessa haar medische puzzelstukken in mekaar en zette zij mee haar schouders onder de immunotherapie: het inzetten van het immuunsysteem in de strijd tegen kanker. Ze is een van de groepsleiders van het CRIG, het Cancer Research Institutre Ghent (@crighent), een onderzoeksinstituut bestaande uit meer dan 400 onderzoekers die het onderzoek naar kanker willen stimuleren en versnellen.
  • Kim Verhaeghe (@eos_wetenschap) is wetenschapsredacteur bij het maandblad EOS. Als kind droomde hij van een carrière als wetenschapper, kon niet kiezen tussen biologie, natuurkunde of chemie, en werd daarom een beetje van dat alles. Hij spreekt over sportwetenschap, technologie, onderzoek en geschiedenis.

Alle info op http://www.wetenschapscafe.be/nl/gent/gent-cat/immunotherapie.htm

Foto 
flyer immunotherapie
Locatie
Vlotstraat
22
9000 Gent