Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Wetenschapscafé Kortrijk 'Bijen'

19 februari 2019
eflyer bijen

Wilde bijen en de honingbij spelen een hoofdrol binnen de biodiversiteit en liggen aan de basis van onze landschappen en ecosystemen. Ze zijn van cruciaal belang voor de voedselproductie en ons welzijn. Nochtans worden bijen onder druk gezet door talrijke bedreigingen. Tijdens dit wetenschapscafé heeft professor Dirk De Graaf het over de problematiek, de uitdagingen van vandaag en vooral: wat kunnen wij eraan doen?


Vraagjes

  •     Hoe komt het dat bijen zo nuttig zijn voor de natuur en voor de mens?
  •     Wat is de oorzaak van de massale bijensterfte? Kunnen wij iets doen om deze te voorkomen of is de mens zelf de grootste schuldige?
  •     Is bijensterfte een wereldwijd probleem?
  •     Bestaat er een risico dat de honingbij uiteindelijk uitsterft? En wat dan? Wat met het zogenaamde citaat van Albert Einstein dat als de bijen zouden uitsterven de mensheid zou volgen binnen 4 jaar?
  •     Stelt het probleem zich enkel voor de bijen? Wat is de ruimere context?
  •     Hoe kan het moleculair onderzoek bijdragen tot de oplossing van het probleem?
  •     "Iedereen imker", is dat de oplossing? Wat met bijenkasten op de daken in steden?

Gasten
 

  • Dirk is bioloog/biotechnoloog en leidt een onderzoeksgroep aan de faculteit Wetenschappen (vakgroep Biochemie en Microbiologie) van de UGent die zich bijna volledig heeft toegelegd op de bijensterfte. Hij stond aan de wieg van Honeybee Valley, een samenwerkingsplatform dat verschillende actoren in het verhaal van de bijensterfte probeert samen te brengen en dat hierover communiceert naar het grote publiek. Samen met de Vlaamse imkersbonden is hij betrokken in het Vlaams Bijenteeltprogramma dat vooral sleutelt aan onze manier van imkeren. Dirk probeert zo de link te leggen tussen zijn eerder moleculair onderzoek en de problemen op het terrein die resulteren in bijensterfte.
  • Mieke Dumont studeerde journalistiek aan Hogeschool West-Vlaandere en werkte tot voor kort als journalist en nieuwanchor bij Focus en WTV. Momenteel is ze verantwoordelijke pers&promotie en content bij Concertgebouw Brugge. Ze heeft een hart voor West-Vlaanderen en een liefde voor cultuur in grote en kleine vormen.
Foto 
eflyer bijen
Locatie
Overleiestraat
15A
8500 Kortrijk