Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Zaad- en eicellen maken ‘uit huid’? Enkele ethische bedenkingen

29 maart 2018
Man/Vrouw

Af en toe verschijnen in de media berichten over de mogelijkheid om geslachtscellen te creëren uit huid. Ook in de meer gespecialiseerde wetenschappelijke en bio-ethische literatuur wordt deze ontwikkeling op de voet gevolgd. De technologie waarover het gaat, heet in vitro gametogenese, kortweg: IVG. Klinische toepassing bij de mens is nog niet voor binnenkort, maar men is toch voorzichtig enthousiast over de mogelijkheden die deze technologie zou kunnen bieden voor de menselijke voortplanting.

Tijdens deze lezing bekijken we van naderbij wat IVG inhoudt, wat het te bieden heeft en wat hierbij de belangrijkste ethische bedenkingen zijn. Wat wordt bedoeld met ‘kinderen maken uit huid’? Hoe ver moeten we gaan om de wens voor een genetisch eigen kind te bevredigen? Welke mate van risico kunnen we daartoe tolereren? Wordt gedeeld genetisch ouderschap binnenkort mogelijk voor partners van hetzelfde geslacht? En wat met ethische vragen over ‘solo’ genetisch ouderschap?

Kortom, tijdens deze presentatie brengen we in kaart welke ethische vragen zich stellen wanneer IVG het mogelijk zou maken om biologische, sociale en leeftijdsgebonden grenzen aan de menselijke voortplanting te overkomen.

Deze lezing wordt gegeven door Seppe Segers: filosoof & onderzoeker bij het Bioethics Institute Ghent

Locatie
Zebrastraat
9000 Gent
Auteur