Nieuws

Opgelet: als u op een doelgroep of wetenschapsdomein filtert, kan er een extra lijst verschijnen om uw keuze te verfijnen.

Wie voorlopig niet op klasuitstap kan of mag, kan voortaan Technopolis op school uitnodigen. Technopolis brengt in het eerste semester van het nieuwe schooljaar een hele reeks workshops en shows rechtstreeks naar de scholen. Technopolis ontwikkelde een aanbod speciaal op maat van het basisonderwijs en het secundair onderwijs en hield daarbij ook rekening met de nodige coronamaatregelen. Wie liever op bezoek gaat naar Technopolis zelf blijft meer dan welkom en kan niet alleen rekenen op een leerrijke, maar ook veilige uitstap.

Toegevoegd op 1 september 2020 door Dhr. Rinus Holvoet

odd19

Sterrenkunde in de kijker

De finalisten van de VSO 2020

Aanvankelijk was de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade gepland begin mei, maar door de coronacrisis werd dit uitgesteld tot zaterdag 4 juli 2020. Het werd een bijzonder spannende eindstrijd.

#VitaalViraal

Technopolis lanceert samen met Bart Van Avermaet, beter gekend als Waldek uit Thuis, de actie #VitaalViraal ten voordele van kansarme jongeren met beperkte toegang tot digitale communicatiemiddelen. Van Avermaet postte zondag als eerste bekende Vlaming online een video van hoe hij een wetenschappelijk experiment uitvoert. Daarbij daagt hij Thuis-collega Tina Maerevoet uit om zelf een experiment uit de #LockdownLab-reeks van Technopolis tot een goed einde te brengen en op sociale media te posten.

Jonas Roelens wint PhD Cup 2019

In Vlaanderen worden jaarlijks ruim 2.000 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waarover gaan al die onderzoeken? De Vlaamse PhD Cup zoekt doctors die hun onderzoek in drie heldere minuten willen uitleggen.

Science@s'cool

Technopolis heeft speciaal voor leerkrachten een nieuwe reeks experimenten in beeld gebracht onder de noemer Science@s’cool. Leerkrachten vinden voortaan regelmatig nieuwe experimenten op de Facebook-pagina 'Technopolis voor leerkrachten' die ze aan hun leerlingen kunnen tonen of – beter nog – zelf live (voor de camera of binnenkort voor de klas) kunnen uitvoeren. Technopolis hoopt zoveel mogelijk leerkrachten aan het experimenteren te krijgen, ook tijdens de preteachingperiode.

Cover van de Vlaamse ScriptieKrant lente 2020

Nog op zoek naar boeiende lectuur voor in uw kot? Laat je verrassen en ontdek sterke scripties in de nieuwste Vlaamse ScriptieKrant. Zo verdiepen we ons onder meer in politieke beledigingen. Waarom negeren tolken een vijfde van alle onbeleefde uitingen en waarom is dit erg?

Ook in deze interactieve online quarantaine-editie:

#LockdownLab

Coronacrisis of niet, er is geen enkele reden om niet te blijven experimenteren volgens Technopolis. Ook met materiaal dat je meestal wel ‘in je kot’ liggen hebt, kan je namelijk heel creatief omspringen. Met deze boodschap lanceerde Technopolis vandaag het #LockdownLab, een reeks doe-het-zelf-experimenten waarbij je je keuken (of garage of tuin) tot een instant proefjeslab omtovert. Technopolis spoort al haar volgers aan om hun experimenten in beeld te brengen en online te posten.

Pi- en Pien-dag

Na 45 jaar feitelijke vereniging werden op 2 maart 2020 de statuten van de VVWL vzw gepubliceerd in het Belgisch staatsblad. Het VVWL-bestuur wil hiermee de continuïteit van de vereniging van wiskundeleraars garanderen en nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden met andere partners opstarten.

Sterrenstof Award

Technopolis reikt Sterrenstof Award uit
naar aanleiding van 20e verjaardag

Urania

Woensdagnamiddag - ideale namiddaguitstap met de (klein)kinderen!

Heb je de kleinkinderen op bezoek of weet zoon- of dochterlief zich weer niet bezig te houden? En zijn jullie nieuwsgierig naar de sterren en de planeten? Dan is de kinderplanetariumvoorstelling van Urania echt iets voor jullie!

Ontdek, onder leiding van een deskundige gids, de 3500 sterren die we niet meer kunnen zien aan onze nachtelijke hemel, in het Urania Planetarium.

Daarna neemt de gids je mee naar de waarnemingstoren. Bij helder weer kijk je door onze telescoop naar onze dichtstbijzijnde ster!

MAS

Tijdens de schoolvakanties organiseert Volkssterrenwacht Urania op donderdagavond een kijkmoment met sterrenkijkers op het dakterras van het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen.

De kijkavond gaat enkel door bij opklaringen en/of helder weer. Als het weer mooi is, zal de maan en de planeten goed zichtbaar zijn door verschillende sterrenkijkers.

Via de website van Urania en het MAS kan u op donderdagvoormiddag lezen of het kijkmoment doorgaat of niet ivm de weersvoorspellingen.

Toegang is gratis, vooraf inschrijven niet nodig. Iedereen is welkom!

Kijkavond

Iedere vrijdagavond is er op Urania een kijkavond. Bij helder weer staan onze medewerkers paraat om bezoekers en Uranialeden een blik te gunnen door onze grote telescoop, op o.a. de maan, planeten en een hele reeks deep sky-objecten.

De kijkavond start voor kinderen om 19u45 met kinderplanetariumvoorstelling nadien bekijk je het met je eigen ogen door onze grote sterrenkijker!

Om 20u45 start de publieke kijkavond met een overzicht van wat er aan de hemel allemaal zichtbaar in ons Zeiss Planetarium, nadien bekijk je het met je eigen ogen door onze grootste sterrenkijker!

Olyfran

Neem met uw leerlingen van de 1ste graad (CADET) deel aan de grootste zelftoets Frans in heel Vlaanderen!

De Vlaamse Olympiade voor het Frans verloopt voor de 1ste graad volledig online en in de eigen school.

Wanneer? Woensdag 22 april. Deelnemen kan tussen 8u30 en 16u, gedurende 60 min. aaneensluitend.

breinwijzer

In seizoen 1 luisteren we naar zes portretten van mensen met een bijzonder brein.

We horen het verhaal van Sonia en haar trauma, van Hetty en haar late diagnose ADD. We praten met Elise over autisme en met Els over La Tourette. Fredo getuigt over stotteren en Floris over epilepsie.

Luister hier naar alle afleveringen:

https://breinwijzer.podbean.com/

Meer info: 

https://www.breinwijzer.be/studio-brein/

Prettige face-dagen!

Technopolis lanceerde net voor de kerstvakantie, voor het eerst een eigen facefilter op Instagram. Wie de filter aanzet bij het maken van een selfie(video), ziet zichzelf met een originele kerstbaard van slijmerige wormen terwijl er vonken uit de oren komen. Onder de slogan “Prettige face-dagen” wil Technopolis een breed publiek op een leuke en laagdrempelige manier in contact brengen met augmented reality en computer vision, de technologieën achter de immens populaire facefilters.

AI, Terminators, Vrije wil

Computers en robots die intelligenter zijn dan mensen, het is geen toekomstscenario meer. Op diverse gebieden zijn machines ons al ver de baas. Dit leidt tot angst voor Terminators en de vraag hoe wel deze superintelligenties “vriendelijk” kunt houden. Maar wat zou het eigenlijk betekenen voor een computer om een ‘wil’ te hebben? Leidt verbetering van intelligentie automatisch tot het ontstaan van een wil? En kan die wil ook ‘vrij’ zijn waardoor je superintelligente machines verantwoordelijk houdt voor beslissingen die ze nemen?

Eerste workshop in STEK, zone voor jonge makers (14+)

Op woensdag 21 november vond voor het eerst een gratis workshop plaats in STEK, de gloednieuwe zone voor 14- tot 18-jarigen in Technopolis. De jongeren kregen de opdracht om de MysteriX, de oude wetenschapstruck van Technopolis, nieuw leven in te blazen. Niet door de oude knar weer te laten rijden, maar door deze in te richten als een tijdelijke “stek” waar jongeren zich thuis zouden kunnen voelen. De workshop is de eerste van een reeks gratis workshops voor jongeren.

Toegevoegd op 18 november 2019 door Mevr. Eva De Vlieger

De mens wordt vaak voorgesteld als een uniek wezen, dat fundamenteel verschilt van andere dieren. Zoölogisch gezien is de mens niet unieker dan vliegen, muizen of chimpansees, die net als wij het resultaat zijn van een unieke evolutionaire voorgeschiedenis. De evolutionaire verwantschap tussen mensen en andere dieren heeft er voor gezorgd dat we sommige aspecten van onze hersenwerking gemeen hebben met dieren, terwijl andere aspecten wellicht eerder uniek menselijk zijn.

Logo Olyfran

Ook dit schooljaar kunnen alle leerlingen uit het secundair onderwijs weer deelnemen aan de Vlaamse Olympi@de van het Frans - Olyfran Vlaanderen.
Naast de uitdaging om mee te doen kunnen de leerlingen ook weer prachtige prijzen winnen zoals taalstages, Interrail-tickets, e-readers, tablets, filmtickets, schoolprijzen …

Pagina's