Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

2009: Internationaal Jaar van de Sterrenkunde!

1 januari 2009 tot 31 december 2009
2009: Internationaal Jaar van de Sterrenkunde!

IYA2009 zal een wereldwijde viering worden van de sterrenkunde en haar bijdrage aan de samenleving en de cultuur.
De evenementen en de activiteiten van IYA09 bevorderen de erkenning voor de inspiratie die sterrenkunde met zich meebrengt, een bron van onschatbare waarde gedeeld door alle landen.

Een wereldwijd gebeuren
Meer dan 130 landen zijn rechtstreeks betrokken bij dit Internationaal Jaar in het grootste netwerk dat ooit uitgebouwd is voor de sterrenkunde. Alle internationale organisaties actief binnen sterrenkunde of ruimtevaart hebben hun steun toegezegd aan dit Jaar : ESA, NASA, ESO, European Science Foundation, CNES, …
De Internationale Astronomische Unie (IAU) staat in voor de coördinatie op wereldniveau van IYA09 en alle activiteiten.

Het Jaar van de Sterrenkunde in België
Op Belgisch niveau werd door het Belgisch Nationaal Comité voor Sterrenkunde (http://astropc0.ulb.ac.be/BNCA) een stuurgroep opgericht. Deze groep heeft zich tot doel gesteld de internationale activiteiten bekend te maken en een programma van activiteiten voor het ganse land uit te werken.
De stuurgroep bestaat uit tientallen actoren: professionele en amateursterrenkundigen, volkssterrenwachten, sterrenkundige verenigingen, planetaria, science centra, universiteiten, scholen, overheidsinstellingen, media, enz.

Meer dan 170 verschillende activiteiten
Deze actoren hebben een ruim gamma evenementen uitgewerkt voor een groot publiek: vandaag zijn er al meer dan 170 activiteiten, verspreid over het ganse land! Natuurlijk zijn er verschillende observatie-avonden en -weekends, maar ook tentoonstellingen, lezingen, conferenties, wedstrijden, activiteiten voor de allerjongsten onder ons, concerten, toneelstukken...
Iedereen zal de gelegenheid hebben om in zijn buurt deel te nemen aan één of andere activiteit die georganiseerd wordt in het kader van dit Internationaal jaar: meer dan 70 clubs, volkssterrenwachten of verenigingen hebben zich bereid verklaard om leken en belangstellenden te ontvangen en hen de schoonheid van de nachtelijke sterrenhemel te laten ontdekken.

Info
Eén website waarop je alle activiteiten in België, geklasseerd via datum, provincie, type activiteit en thema kan ontdekken:
www.sterrenkunde2009.be of www.astronomie2009.be
Deze website wordt regelmatig up-to-date gehouden en men vindt er eveneens sterrenkunde fiches, sterrenkaarten en de lijst van alle Belgische actoren op terug.

Bijlage 
BijlageGrootte
PDF icon Persmap IYA09.pdf210.6 KB
PDF icon Persbericht IYA09.pdf121.06 KB