Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

"Beeldende Wiskunst", een tentoonstelling over de schoonheid van de wiskunde

30 november 2007 tot 31 december 2020

De collectie wiskundige modellen vindt zijn oorspong in een lange reeks projecten rond wiskunde in de lessen van Jean-Marie Dendoncker. Zo startte hij in 1996 het project “Het rariteitenkabinet van de wiskunde”. Later volgden “It’s MathemaGic” en “Van Maat tot Math”. In die projecten kregen leerlingen de kans uiteenlopende wiskundige modellen te ontwerpen, te realiseren en te bespreken, wat hen zowel inzicht als bewondering voor de schoonheid van de wiskunde bijbrengt. De wiskundeprojecten wonnen verschillende prijzen (zie bijlage) en werden regelmatig uitgebreid met nieuwe invalshoeken. Vorig jaar bijvoorbeeld, werd ook  een basisschool betrokken die zich speciaal inzet voor kinderen uit een achtergestelde buurt.

Geboeid door het werk van Dendoncker en zijn leerlingen, heeft de vakgroep Wiskunde, een selectie van een dertigtal modellen gemaakt om tentoon te stellen, en gezorgd voor begeleidende teksten die één en ander in een ruimer (wiskundig) kader plaatsen. Het resultaat is een originele tentoonstelling die wetenschap en kunst combineert, met de bedoeling de bezoeker de mooiste kant van de wiskunde te tonen en – wie weet? – hem enige wiskundige inspiratie te bezorgen.
 

Praktisch

De tentoonstelling “Beeldende Wiskunst” is opgesteld in de hal en gangen van gebouw S25 op de campus De Sterre in Gent. Ingang vanop de Galglaan. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de kantooruren. Personen of groepen die interesse hebben om de tentoonstelling te bezoeken, worden vriendelijk verzocht om contact op te nemen met het secretariaat van de vakgroep (09 264 49 12) of met prof. Hendrik Van Maldeghem (hvm@cage.UGent.be of hendrik.VanMaldeghem@UGent.be, tel 09 264 49 11). Een begeleid bezoek is mogelijk voor groepen vanaf vijf personen.