Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Gek op experimenteren!

Gek op experimenteren!
Het vliegtuig van Juul de vliegenier heeft het begeven boven het lokaal van de jeugdbeweging! Het scheelde geen haar of Juul zou zijn neergestort… hij kon nog net een noodlanding maken op het plein naast het lokaal. En daar zit hij dan… een beetje versuft… Enkel de wetenschap kan Juul nog redden!

Juul de vliegenier is het personage dat centraal staat in het spel ‘Gek Op Experimenteren’ (GOE), dat wetenschap tot bij jongeren brengt. GOE werd speciaal ontwikkeld voor jongeren (8 tot 12 jaar) in een jeugdbeweging: gedurende ongeveer 2,5 uur voeren ze in groepjes en samen met de leiding wetenschappenschappelijke experimenten uit. Het ultieme doel: Juul de lucht in helpen.

Om het spel te spelen is niet veel nodig: alle experimenten zijn uit te voeren met gemakkelijk te vinden en goedkope materialen. Bij het spel hoort een boekje dat zich richt tot de leiding. Je vindt er de spelregels, de experimenten (ingedeeld in verschillende thema’s), leuke weetjes en anekdotes in. Kortom, alles om het spel tot een goed einde te brengen.

Het spel werd ontwikkeld binnen de onderzoeksgroep EduBROn van het Instituut voor Onderwijs en Informatiewetenschappen (IOIW), in samenwerking met een aantal lokale afdelingen van verschillende jeugdbewegingen en met de steun van de Vlaamse Overheid. De boekjes zijn op eenvoudig verzoek gratis te verkrijgen. Dus: ben jij ook helemaal gek op experimenteren en heb je zin om met jouw jeugdgroep aan de slag te gaan met wetenschap? Vraag dan het GOE-boekje aan via jelle.boevedepauw@ua.ac.be. Bezoek ook zeker de webpagina van GOE op www.edubron.be, doorklikken op het GOE-logo!