Exacte Wetenschappen

Wiskunde, een stand van zaken. Waarmee worstelen wiskundigen in deze tijd?

Toegevoegd op 16 januari 2020 door Mevr. Myriam De Splenter

Welke raadsels stelt de wiskunde nog anno 2020? Twee wiskundigen, Paul Levrie en Rudi Penne (Universiteit Antwerpen), geven toelichting tijdens deze duolezing voor Spectrum.

Spectrum biedt donderdagnamiddaglezingen door wetenschappers van de Universiteit Antwerpen en verwante instellingen, afgewisseld met alumni en sprekers uit verschillende sectoren. Spectrum maakt actuele wetenschap, onderzoek en cultuur toegankelijk voor alle geïnteresseerden, ongeacht de leeftijd. Voorkennis is niet vereist.

200 jaar metriek stelsel in België

Toegevoegd op 16 januari 2020 door Mevr. Myriam De Splenter

Duolezing door twee professoren fysica, naar aanleiding van de 200ste verjaardag van het metriek stelsel in België:

Deel 1: De zoektocht naar de meter en het metriek stelsel

Deel 2: De nieuwe kilogram in een metriek stelsel gebaseerd op natuurconstanten.

Door de plastic bomen het bos niet meer zien: hoe klimaat, marien afval en de circulaire economie leiden tot keuzestress

Toegevoegd op 16 januari 2020 door Mevr. Myriam De Splenter

Spectrumlezing door Pieter Billen (toegepaste ingenieurswetenschappen - chemie - Universiteit Antwerpen).

Als consument weet je het soms niet meer: zijn papieren verpakkingen nu echt duurzamer dan plastic? Is biodegradeerbaar plastic wel echt degradeerbaar? Hoe herbuik je plastic? Prof. Billen schept klaarheid in het complexe vraagstuk rond plastics.

Astroclub met Werner Poets: Zwarte gaten, deel 1: Speciale relativiteit

Toegevoegd op 31 januari 2020 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

In de afgelopen jaren zijn heel wat exotische fenomenen waargenomen die voorspeld  werden door de algemene relativiteitstheorie. Denk hierbij aan de recente beelden van de omgeving van supermassieve zwarte gaten en de detectie van gravitatiegolven. Maar wat zijn zwarte gaten en wat golft er bij gravitatiegolven?

Om deze zaken te begrijpen moeten we enige basiskennis hebben over de algemene relativiteitstheorie. De toegangspoort tot de algemene relativiteitstheorie is de speciale relativiteitstheorie.

Astroclub met Philippe Mollet: Astronomische terugblik op 2019

Toegevoegd op 2 januari 2020 door Dhr. Francis Meeus

Voorstelling in de multimediazaal

Tekst volgt later...

 

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...

 

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Kom naar de finale van de Vlaamse PhD Cup

Toegevoegd op 11 september 2019 door Dhr. Arnaud Zonderman

Wie wint de Vlaamse PhD Cup 2019? Dat wordt beslist op zondagavond 6 oktober in de Brusselse BOZAR. 8 onderzoekers nemen het die avond tegen elkaar op. De uitdaging: de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek uit de doeken doen in een heldere en boeiende presentatie van slechts... 3 minuten.

De avond is gratis bij te wonen mits voorafgaande inschrijving op www.phdcup.be/de-finale

Ontdek de 16 voorlopige kanshebbers: www.phdcup.be

PROGRAMMA
Presentatie door Koen Wauters (VRT NWS)

Vijftig jaar na Apollo opnieuw naar de maan

Toegevoegd op 11 september 2019 door Dhr. Steven Leysen

Begin jaren ’60 stuurde toenmalig president John F. Kennedy Amerika naar de maan. Wat op 21 juli 1969 ook lukte toen de bemanning van Apollo 11 als eersten op het maanoppervlak rondwandelden. Nu is er een andere president, Donald J. Trump, die de Amerikanen opnieuw naar de Maan stuurt. Dat zou al in 2024 moeten gebeuren. Tijdens de voordracht blikken we niet alleen terug op het Apollo-programma waarin de machtige Saturnus V-raket de astronauten naar de maan vuurde. Zes keer werd er geland, de laatste keer in 1972.

Opendeurdagen Urania 2019 op 13, 14 en 15 september

Toegevoegd op 8 september 2019 door Dhr. Marc Van den Broeck

Traditiegetrouw zijn er begin september Urania's opendeurdagen! Dit jaar gaan we voor een extra-feestelijke editie. Urania bestaat 50 jaar, we vieren 50 jaar maanlanding en verwelkomen je graag in ons gloednieuw planetarium!

We vieren 50 jaar Urania

Ontdek hoe het er vroeger aan toe ging met het beeldmateriaal "uit de oude doos" in de tentoonstellingszaal. Proef het speciaal voor deze gelegenheid gebrouwen Urania-bier in onze astrobar of op ons splinternieuw terras!

50 jaar maanlanding

De 16 genomineerden voor de Vlaamse PhD Cup

Wist u dat onze reislust ook in het plantenrijk voor een vakantie-uittocht zorgt? En dat homoseksualiteit nergens in West-Europa zo vaak bestraft werd als in laatmiddeleeuws Brugge? En hoorde u al van het bestaan van een cannabisallergie?

Het zijn maar drie thema’s uit de zestien intrigerende onderzoeken die de selectie van de vierde Vlaamse PhD Cup haalden. Via die wedstrijd roept Scriptie vzw wetenschappers op om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met het brede publiek te delen.

Midzomersterrennachten

Toegevoegd op 19 juli 2019 door Dhr. Francis Meeus

Zoals elk jaar doet MIRA mee aan het internationale sterrenkijkinitiatief Nuits des Étoiles, bij ons worden dat drie "Midzomersterrennachten" op een rij: vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 augustus.

Bij helder weer kan je dan in de loop van die drie avonden tussen 22 en 01 uur de prachtige zomersterrenhemel komen verkennen doorheen onze krachtige telescopen en verrekijkers.

Pagina's