Exacte Wetenschappen

Lezing Michiel Dusar - De geologische tijdschaal als maatstaf voor de evolutie van Planeet Aarde

Toegevoegd op 13 november 2018 door Dhr. Francis Meeus

De Aarde is een zichzelf hernieuwende planeet, in voortdurende verandering en onderhevig aan zeer snelle maar ook uiterst langzame processen. De theoretische achtergrond hiervoor is dat de geologische processen niet alleen de aardoppervlakte hebben gemodelleerd zoals die nu is, maar dat die geologische processen nog steeds werkzaam zijn of in werking kunnen treden. De huidige staat van de Aarde is voor de geologen slechts een momentopname, waaruit hij wel de voorgeschiedenis kan afleiden en de verdere evolutie moet voorzien.

Tijdens de zomervakantie organiseert Volkssterrenwacht Urania elke donderdagavond (uitgezonderd donderdag 26 juli) een gratis kijkmoment met sterrenkijkers op het dakterras van het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen. De kijkavond gaat enkel door bij opklaringen en/of helder weer. Als het weer goed is, zullen o.a. de maan en de planeten Venus, Jupiter en Saturnus, en heldere deepsky objecten bekeken worden door verschillende sterrenkijkers.

Opendeurdagen Urania van 7 t.e.m. 9 september 2018

Toegevoegd op 1 september 2018 door Dhr. Marc Van den Broeck

"Kijk omhoog", dat is het thema van de opendeurdagen van Volkssterrenwacht Urania van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september. Via een thematentoonstelling kom je meer te weten over het waarnemen van sterrenbeelden, hemelobjecten en hemelverschijnselen met het blote oog en met kleine instrumenten zoals verrekijkers. In ons Zeiss Planetarium geniet je van een mooie sterrenhemel met 3500 sterren! Ook op het programma: Voordrachten en rondleidingen door onze sterrenwacht.

Contactdag Geoparken UNESCO

Toegevoegd op 29 oktober 2018 door Dhr. Gert Verreet

https://www.fdfa.be/en/Contactdag-Geoparken-Contact-day-Geoparks

Dag van de Wetenschap Antwerpen

Toegevoegd op 17 oktober 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

Vraag, zoek, fantaseer, experimenteer

Wetenschap in Antwerpen

MathsJam

Toegevoegd op 10 juli 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

Een avond vol fun, games and creative maths. Breng je favoriete puzzels, raadsels en stellingen mee en gooi ze in de strijd. Alle vrienden van de wiskunde welkom!

Wat in 2008 begon in Londen als een informele bijeenkomst van leraren wiskunde, liefhebbers van het betere raadsel, academici en mensen uit de industrie (onder impuls van de Australische comedian Matt Parker) is intussen uitgegroeid tot een mondiaal begrip. Je vindt al Maths Jams in Auckland, Berlijn, Cambridge, Lagos, Phoenix en Sydney, sinds mei 2016 ook in Antwerpen.

Odifiks-club Sint-Niklaas

Toegevoegd op 2 juli 2018 door Dr. Iris Vandevelde

De Odifiks-club van Hogeschool Odisee wil jongeren van 10 tot 12 jaar en 12 tot 14 jaar op een speelse manier warm maken voor wetenschappen, wiskunde, techniek en engineering (STEM). Samen gaan we onderzoeken, ontdekken, begrijpen, ontwerpen en uitvinden. We voorzien ook een leuke uitstap.

Deze techiekacademie gaat door op tien woensdagnamiddagen tussen 06/02/19 en 08/05/19, telkens van 13u tot 15u30 (tijdens de krokus- en paasvakantie blazen we even uit en zijn we dicht).

Odifiks-club Aalst

Toegevoegd op 2 juli 2018 door Dr. Iris Vandevelde

De Odifiks-club van Hogeschool Odisee wil jongeren van 10 tot 12 jaar op een speelse manier warm maken voor wetenschappen, wiskunde, techniek en engineering (STEM). Samen gaan we onderzoeken, ontdekken, begrijpen, ontwerpen en uitvinden. We voorzien ook een leuke uitstap.

Deze techniekacademie gaat door op tien woensdagnamiddagen tussen 06/02/19 en 08/05/19, telkens van 13u tot 15u (tijdens de krokus- en paasvakantie blazen we even uit en zijn we dicht).

Chemie en veiligheid versus water en vuur

Toegevoegd op 28 juni 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

Als hoofd Emergency Response bij BASF, én als brandweerman, is Gert Van Bortel de juiste persoon om in te gaan op de veiligheidsaspecten en veiligheidsbeleving in de chemische industrie. Wat wordt er allemaal gedaan om ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt bij de creatie van de moleculen? Hoe kan men deze veiligheidscultuur continu verbeteren? Wat bij veranderingen in het productieproces? Maar ook: wat is de rol van de mens in dit hele verhaal? Wat is de juiste “drive” en waarom worden al deze veiligheidsinspanningen gedaan?

Zwermgedrag - organisatie zonder leiding!?

Toegevoegd op 28 juni 2018 door Mevr. Myriam De Splenter

Zwermgedrag is bij sommige diersoorten ingeburgerd. Denk bijvoorbeeld aan de schitterende balletten die spreeuwen opvoeren… zonder choreograaf! Hoe krijgen ze dat voor elkaar? En kunnen wij mensen daar iets mee?

Pagina's