Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Alexandra Vanvooren wint 13e Vlaamse Scriptieprijs

Toegevoegd op 23 december 2014 door Dhr. Arnaud Zonderman

Winnares Alexandra Vanvooren

Op 18 december werd in de Kortrijkse Concertstudio de Vlaamse Scriptieprijs 2014 uitgereikt. Die ging naar juriste Alexandra Vanvooren. Ze kreeg de prestigieuze titel en bijhorende geldsom van 2500 euro voor haar origineel pleidooi voor het updaten van ons Burgerlijk Wetboek. “Een werk dat komaf maakt met alle clichés over het recht als zijnde saai, complex en onbegrijpelijk”, aldus de jury met onder meer Marleen Finoulst.

De Vlaamse Scriptieprijs is de belangrijkste scriptieprijs van Vlaanderen. Met de prijs wil Scriptie vzw het eindwerk van aanstormend wetenschappelijk talent in de kijker zetten. Ruim 500 studenten namen dit jaar deel. Alexandra Vanvooren, een alumna van de Universiteit Gent, kwam als winnaar uit de bus.

Vanvooren trekt in haar winnende scriptie het gebruik van het geslacht en de fysieke woonplaats voor de juridische identificatie van de burger in vraag. “Ons Burgerlijk Wetboek stamt uit de tijd van Napoleon, die het in 1804 liet optekenen. Wat toen als identificerend element werkte, doet dat vandaag niet altijd meer. Geslacht en woonplaats zijn zo’n elementen. In de wetboeken genieten ze nog de relevantie van weleer, op de maatschappelijke bühne niet meer. In mijn scriptie motiveer ik waarom en toon ik aan hoe we deze noties uit het Burgerlijk Wetboek kunnen halen.”

Het recht mag voor Vanvooren niet achterlopen op de maatschappij, maar het mag ook niet vrezen vooruit te zijn op de geesten. Een pleidooi waarmee ze de jury wist te overtuigen. “Via een grondig overzicht van historische bronnen toont Vanvooren op een zeer bevattelijke manier aan hoe het Burgerlijk Wetboek onder Napoleon tot stand kwam en mee aan de basis ligt van genderongelijkheid en een verouderde visie op de samenleving, met nog steeds het gezin als hoeksteen. Ze ontwikkelt een visie over hoe het in de toekomst kan worden, waarbij ze de nadruk legt op gelijkheid tussen personen en een alternatief voorstelt voor het beperkende begrip woonplaats in een samenleving waarin individuën vaak op meerdere adressen tegelijk wonen. Wat ze beschrijft is origineel en innovatief en wordt hopelijk ooit realiteit”, aldus juryvoorzitter Marleen Finoulst, arts en hoofdredacteur van Bodytalk.

De laureate ontving de prijs uit handen van Vlaams Parlementslid en Commissievoorzitter Innovatie en Wetenschapsbeleid Axel Ronse. “De Vlaamse Scriptieprijs is een erg waardevol initiatief inzake wetenschapscommunicatie. Het schenkt getalenteerde jongeren zoals Alexandra een forum om hun sterke onderzoek aan het grote publiek bekend te maken. Een goede zaak, want de vele scripties die jaarlijks worden gerealiseerd zijn erg kostbaar voor onze bedrijven, organisaties en de samenleving in haar geheel”, aldus Axel Ronse. 

Naast het werk van Vanvooren werden nog drie scripties bekroond. Jasper Van Hoorick won de Agoriaprijs, de deelprijs voor technologisch onderzoek. Ingenieur Robin Verschueren kaapte de Eos-prijs voor exact-wetenschappelijk onderzoek weg en de Klasseprijs voor de beste onderwijsscriptie ging naar kersvers kleuteronderwijzeres Jolien De Cuyper.

Meer info over alle laureaten op www.scriptieprijs.be

Foto 
De laureaten van de 2014-editie

Op donderdag 18 december werd in Kortrijk de Vlaamse Scriptieprijs uitgereikt. Alexandra Vanvooren, master in de rechten (UGent) sleepte de felbegeerde titel en bijhorende geldsom van 2.500 euro in de wacht. De avond werd georganiseerd i.s.m. de HOWEST & de Stad Kortrijk. Het persagentschap Belga maakte dit mooie videoverslag. 

Universal access controls + text version video
You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.
No text version available.
You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.
Auteur