Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Doctors gezocht voor Vlaamse PhD Cup 2020

Toegevoegd op 27 april 2020 door Dhr. Arnaud Zonderman

Jonas Roelens wint PhD Cup 2019

In Vlaanderen worden jaarlijks ruim 2.000 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waarover gaan al die onderzoeken? De Vlaamse PhD Cup zoekt doctors die hun onderzoek in drie heldere minuten willen uitleggen.

“In deze coronatijden is het belang van wetenschap en wetenschapscommunicatie meer dan ooit duidelijk. Dagelijks delen wetenschappers hun kennis en expertise om ons door deze moeilijke periode te loodsen”, vertelt Arnaud Zonderman, coördinator van Scriptie vzw. “Maar het is een hele opgave om complex onderzoek bondig en begrijpelijk uit te leggen. Daar willen wij via de Vlaamse PhD Cup jonge wetenschappers in trainen. We slaan hiervoor de handen -zij het figuurlijk- in elkaar met Radio 1, Eos, VRT Taal en Stamp Media.”  

Doorgedreven training 
De wedstrijd mikt op wetenschappers die de voorbije twee jaar hun doctoraat behaalden. Uit alle kandidaten zal een jury van academici en journalisten 16 onderzoekers selecteren. Zij krijgen een vierdaagse media- en communicatietraining door experten als Koen Wauters en Gina Peeters. Op het programma: helder en overtuigend leren presenteren, stemcoaching, maar ook schrijf-, interview- en cameratraining. Dat alles om te leren hoe ze hun complexe onderzoek naar het grote publiek kunnen vertalen. 

“De uitdaging is om aan mensen snel en efficiënt duidelijk te maken wat iets voor hen betekent, wat er belangrijk is en waar het eigenlijk over gaat. Dat is voor een academicus moeilijk omdat dingen genuanceerd en ingewikkeld zijn. Maar het is een intellectuele prestatie om helder te zijn”, aldus coach Tim Pauwels (VRT NWS). 

En wie de PhD Cup wil binnenhalen, zal moeten presteren: de deelnemers krijgen slechts drie minuten om de kern van hun jarenlange onderzoek duidelijk en overtuigend uit de doeken doen.

De finale
De ontknoping volgt op 6 oktober in Het Depot in Leuven. Bij de finale nemen de beste acht onderzoekers het live tegen elkaar op voor een publiek, jury en camera’s. De winnaar sleept een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro en een uitnodiging om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen in de wacht. Al wie de voorbije twee jaar tot doctor promoveerde, kan zich tot eind juni registreren via www.phdcup.be

--
De Vlaamse PhD Cup is een initiatief van Scriptie vzw i.s.m. volgende partners: FWO – Janssen - Fonds Ernest Solvay – Nationale Loterij - Vlerick Business School – Imec – VIB – VITO – Academia Press - Jonge Academie – Eos – Radio 1 – VRT Taal - Stamp Media - The Floor is Yours – Fishgrowfeet - Universiteit van Vlaanderen - Vlaamse Overheid

 

 

Niemand minder dan wetenschapsjournalist Koen Wauters (VRT NWS) is de ambassadeur van de Vlaamse PhD Cup. Hij daagt doctors uit om hun onderzoek met het publiek te delen. Bekijk de oproepvideo.

Universal access controls + text version video
You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.

Niemand minder dan wetenschapsjournalist Koen Wauters (VRT NWS) is de ambassadeur van de Vlaamse PhD Cup. Hij daagt doctors uit om hun onderzoek met het publiek te delen. Bekijk de oproepvideo.

You need Flash player 8+ and JavaScript enabled to view this video.