Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Eerste workshop in STEK, zone voor jonge makers (14+)

Toegevoegd op 21 november 2019 door Mevr. Sarah Wuytack

Eerste workshop in STEK, zone voor jonge makers (14+)

Op woensdag 21 november vond voor het eerst een gratis workshop plaats in STEK, de gloednieuwe zone voor 14- tot 18-jarigen in Technopolis. De jongeren kregen de opdracht om de MysteriX, de oude wetenschapstruck van Technopolis, nieuw leven in te blazen. Niet door de oude knar weer te laten rijden, maar door deze in te richten als een tijdelijke “stek” waar jongeren zich thuis zouden kunnen voelen. De workshop is de eerste van een reeks gratis workshops voor jongeren. Het doel is om gaandeweg een jonge maker community, zeg maar een “Team Scheire” voor 14- tot 18-jarigen, tot stand te brengen.

Jongeren kunnen sinds begin dit schooljaar in klasverband deelnemen aan workshops in STEK. Opdat STEK ook een echte “stek” buiten de schooluren zou worden, organiseert Technopolis vanaf januari 2 keer per maand workshops op woensdagnamiddag. Die zijn helemaal gratis, want Technopolis wil álle jongeren uit heel Vlaanderen de kans geven om haar of zijn talenten te ontwikkelen. Ze hoeven nog niets concreet te kunnen of te weten om deel te nemen: dúrven experimenteren, lessen trekken uit mislukte experimenten en halsstarrig blijven proberen, staan centraal.

Meubelmaken, maar dan anders

Een oude wetenschapstruck (vroeger bekend als “de MysteriX”), een berging met oude opstellingen uit de exporuimte van Technopolis en een zone vol met gereedschap die je niet zomaar in je eigen garage of tuinhok liggen hebt. Presenteer deze aan jongeren die nieuwsgierig zijn en bruisen van de creativiteit en ideeën, geef hen de vrijheid om hun fantasie los te laten en je hebt een unieke workshop in de aanbieding.

Dat was het idee achter de eerste van een hele reeks gratis workshops in STEK, de gloednieuwe zone voor creatieve 14- tot 18-jarigen in Technopolis. De deelnemers kregen tijdens de workshop “Meubelmaken: upcycling” carte blanche om banken, tafels, stoelen... ineen te steken met behulp van proefopstellingen die ooit in Technopolis stonden.

Het resultaat is dat de MysteriX, die in de jaren 2000 nog door het wetenschapslandschap bolde, al meer lijkt op een plek waar jongeren elkaar kunnen inspireren, al doende hun creatieve skills kunnen ontwikkelen of gewoon hun eigen ding 'maken'. De boodschap die Technopolis aan alle jongeren wil geven is dat ze door middel van wetenschap en technologie aan hun eigen toekomst vorm kunnen geven.


We willen jongeren de kans geven hun talenten te ontwikkelen, om hun eigen (professionele) toekomst en die van de planeet door de lens van wetenschap en technologie te bekijken. Sociaal-economische achtergrond, voorkennis, studieniveau, gender… dat is allemaal niet belangrijk. Zolang ze maar nieuwsgierig zijn en zin hebben om out-of-the-box te denken. Vandaag transformeren ze een oude truck in een inspirerende “stek”, maar wie weet vinden ze morgen een creatieve oplossing voor het huisvestigingsprobleem of lossen ze een deel van de mobiliteitspuzzel op. De makers die met zulke oplossingen komen, dát moeten de nieuwe rolmodellen worden. – Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis

Nog meer gratis workshops

Op woensdag 4 december organiseert Technopolis in STEK de gratis workshop “Building the smallest synthesizer”. Verder staat op woensdag 8 januari alvast een workshop over electronic tattoos op het programma. Jongeren kunnen zich hiervoor alvast inschrijven via de website van Technopolis.


Jongeren ook online inspireren en fascineren

Heel belangrijk zijn ook de online activiteiten van Technopolis om nog véél meer jongeren te bereiken. Wekelijks post Technopolis een vlog met leuke hacks en backstage experimenten op haar vernieuwe YouTube-kanaal. Op deze manier wil Technopolis ook jongeren die niet fysiek naar Technopolis kunnen komen, aanzetten tot experimenteren.

Foto 
Eerste workshop in STEK, zone voor jonge makers (14+)