Nieuws

Opgelet: als u op een doelgroep of wetenschapsdomein filtert, kan er een extra lijst verschijnen om uw keuze te verfijnen.

covid 19 brein

Iedereen weet intussen wat Covid-19 is en welke ravage het kan aanrichten in de longen van besmette mensen. Wat echter nauwelijks geweten is is hoe het coronavirus de hersenen kan aantasten en wat de invloed van de pandemie op ons brein is. Op deze vragen zal Prof. Paul Boon (UZ GENT), neuroloog en neurowetenschapper een antwoord geven.

Slides en registratie via deze link 

 

corona en mentale gezondheid

Welbevinden is ons opperste goed. Mensen floreren wanneer ze zich goed voelen; het draagt bij tot de cohesie van de maatschappij en de economie. De COVID-19 pandemie heeft ons nogmaals met de neus op de feiten geduwd. Prof. Elke Van Hoof (VUB / Huis voor Veerkracht / Ally Institute) licht in deze keynote de factoren toe die dat welbevinden in de hand werken maar ook de valkuilen die een averechts effect hebben.

28/4/21 registratie via deze link

breinwijzer

In dit webinar gaan we het over dat lastige gevoel hebben dat we angst noemen. Dr. Thomas Pattyn (UPC KU Leuven) legt uit waar die gevoelens vandaan komen (je brein!), waar het soms mis kan lopen en wat je eraan kan doen. Daarnaast leer je ook dat angst best iets normaal is, dat niemand zonder angst is (klopt dat wel?) en dat je altijd iets met die angst kan doen.

 

voor leekrachten en scholieren 2e & 3e graad

video via deze link

Logo Olyfran

Door de onzekere situatie voor de scholen betreffende de week voor en na de Paasvakantie, komt er, naast 22 april en 28 april, een datum bij voor de Enige ronde: vrijdag 7 mei.

Wetenschap Centraal: van de regen in de drup

De voorbije zomers, met hoge temperaturen en weinig regen, confronteerden ons met het droge feit dat Vlaanderen kwetsbaar is voor waterschaarste. De klimaatopwarming doet daar nog een schepje bovenop: de druk op onze watervoorraden zal de komende jaren nog toenemen.

Friend Zone

Mechelen, 2 maart 2021 – Technopolis lanceert naar aanleiding van de Week van de Lentekriebels de online escape game Friend Zone voor 12- tot 16-jarigen. Het doe-centrum kon daarmee geen beter moment uitkiezen, want dit jaar staat de Week van de Lentekriebels in het teken van sexting, niet toevallig één van de thema’s die tijdens de game aan bod komen. Naast sexting roept het spel ook vragen op over cyberveiligheid, nieuwe technologieën, privacy en hacking.

fibromyalgie en cvs

Fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom zijn controversiële onderwerpen in de medische wereld. Titels van wetenschappelijke artikelen zoals “fibromyalgia: the medicalization of misery”, “fibromyalgia, real or imagined?” tonen aan dat fibromyalgie niet algemeen aanvaard is als ziekte. Recent hersenonderzoek toont echter aan dat fibromyalgie geassocieerd is aan een gebrekkige onderdrukking van pijn, geluid, licht, reuk en andere stimuli.

Toegevoegd op 20 oktober 2020 door Dr. Liesbeth Aerts

satellite dish

Ben je een wetenschapscommunicator of wil je er graag een worden?
Sluit aan bij onze virtuele netwerkmeeting op 17 november!

Wetenschappers, journalisten, persvoorlichters, communicatie- en outreach-specialisten uit verschillende omgevingen en industrieën praten er over COVID-19, diversiteit, en nog veel meer. Door een sterk samenwerkingsnetwerk uit te bouwen, kunnen we de impact van wetenschapscommunicatie-initiatieven in België en daarbuiten vergroten.

Logo Olyfran

Neem met je leerlingen (alle graden) deel aan Olyfran, test hun kennis van het Frans en maak kans op mooie prijzen (taalstages, , Interrailtickets, tablets, filmtickets…). Ook scholen maken kans op een schoolprijs (abo’s, stadsbezoeken, didactisch materiaal…).

Voor de 2de en 3de graad (behalve BSO) bestaat de wedstrijd uit 2 delen: een schriftelijke Startronde (in de eigen school) en een mondelinge Finaleronde (vanaf deze editie volledig online in de vorm van een videogesprek).

Toegevoegd op 12 oktober 2020 door Mevr. Sarah Wuytack

Dinopolis

12 oktober 2020 - Dit weekend opende Technopolis de poorten van Dinopolis, een tijdelijke expo boordevol levensechte reuzendinosaurussen. Met talrijke robotdino’s, nagemaakte skeletten, levensechte sculpturen en échte fossielen belooft de nieuwste tentoonstelling van Technopolis heel wat extra bezoekers aan te trekken. Omdat sommige van deze dinoreplica’s zodanig groot zijn, werd beslist om de expo niet in Technopolis zelf maar op de parking van het doe-centrum te installeren.

Toegevoegd op 8 oktober 2020 door Mevr. Eva De Vlieger

breinwijzer

Dankzij ons geheugen kunnen we dingen leren, herkennen en weer oproepen op momenten dat we deze nodig hebben. Maar ons geheugen is niet perfect. Soms komen we niet meer op een naam of weten we opeens niet meer naar welk boek we ook alweer zoeken in de boekenkast. Maar hoe werkt ons geheugen? De laatste tien jaar hebben honderden wetenschappers uit verschillende disciplines bijgedragen tot een explosieve groei in onze kennis van het geheugen. Dit gaat van het terug oproepen van vergeten herinneringen tot het installeren van herinneringen die nooit hebben bestaan.

Toegevoegd op 8 oktober 2020 door Mevr. Eva De Vlieger

breinwijzer

In deze aflevering hebben we het over onze meest menselijke eigenschap: meevoelen met anderen. Hoe werkt dat eigenlijk in het brein, die empathie? Kunnen we het aan onze kinderen leren? Heeft de wereld er meer van nodig? Of ervaren we juist stress door teveel empathie? Hoe doen hulpverleners dat of medewerkers in de palliatieve zorg?

We praten met getuige en contextbegeleidster Carine, kregen alle neurologische informatie van professor Rudi D’hooge en gingen op bezoek bij Hilde Ingels, die levensverhalen van stervenden vastlegt.

Luister en info op 

trofee

Scriptie vzw gaat opnieuw op zoek naar de sterkste bachelor- en masterproeven van Vlaanderen. Doe mee met de Vlaamse Scriptieprijs en maak kans op geldprijzen tot 2.500 euro én/of heel wat persaandacht voor je werk. 

 

Wie kan deelnemen?
Alle afstuderende professionele bachelorstudenten en masterstudenten van Vlaamse hogescholen en universiteiten die tussen 5 oktober 2019 en 4 oktober 2020 succesvol een eindwerk voltooiden. Groepsscripties zijn ook welkom.
 

Wie voorlopig niet op klasuitstap kan of mag, kan voortaan Technopolis op school uitnodigen. Technopolis brengt in het eerste semester van het nieuwe schooljaar een hele reeks workshops en shows rechtstreeks naar de scholen. Technopolis ontwikkelde een aanbod speciaal op maat van het basisonderwijs en het secundair onderwijs en hield daarbij ook rekening met de nodige coronamaatregelen. Wie liever op bezoek gaat naar Technopolis zelf blijft meer dan welkom en kan niet alleen rekenen op een leerrijke, maar ook veilige uitstap.

Toegevoegd op 1 september 2020 door Dhr. Rinus Holvoet

odd19

Sterrenkunde in de kijker

De finalisten van de VSO 2020

Aanvankelijk was de finale van de Vlaamse Sterrenkunde Olympiade gepland begin mei, maar door de coronacrisis werd dit uitgesteld tot zaterdag 4 juli 2020. Het werd een bijzonder spannende eindstrijd.

#VitaalViraal

Technopolis lanceert samen met Bart Van Avermaet, beter gekend als Waldek uit Thuis, de actie #VitaalViraal ten voordele van kansarme jongeren met beperkte toegang tot digitale communicatiemiddelen. Van Avermaet postte zondag als eerste bekende Vlaming online een video van hoe hij een wetenschappelijk experiment uitvoert. Daarbij daagt hij Thuis-collega Tina Maerevoet uit om zelf een experiment uit de #LockdownLab-reeks van Technopolis tot een goed einde te brengen en op sociale media te posten.

Jonas Roelens wint PhD Cup 2019

In Vlaanderen worden jaarlijks ruim 2.000 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waarover gaan al die onderzoeken? De Vlaamse PhD Cup zoekt doctors die hun onderzoek in drie heldere minuten willen uitleggen.

Science@s'cool

Technopolis heeft speciaal voor leerkrachten een nieuwe reeks experimenten in beeld gebracht onder de noemer Science@s’cool. Leerkrachten vinden voortaan regelmatig nieuwe experimenten op de Facebook-pagina 'Technopolis voor leerkrachten' die ze aan hun leerlingen kunnen tonen of – beter nog – zelf live (voor de camera of binnenkort voor de klas) kunnen uitvoeren. Technopolis hoopt zoveel mogelijk leerkrachten aan het experimenteren te krijgen, ook tijdens de preteachingperiode.

Cover van de Vlaamse ScriptieKrant lente 2020

Nog op zoek naar boeiende lectuur voor in uw kot? Laat je verrassen en ontdek sterke scripties in de nieuwste Vlaamse ScriptieKrant. Zo verdiepen we ons onder meer in politieke beledigingen. Waarom negeren tolken een vijfde van alle onbeleefde uitingen en waarom is dit erg?

Ook in deze interactieve online quarantaine-editie:

Pagina's