Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Volkssterrenwacht Beisbroek vzw

Onze doelstellingen 

Cozmix is het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek vzw, een van de zes Vlaamse volkssterrenwachten.
De missie van de Vlaamse volkssterrenwachten is het populariseren van sterrenkunde, weerkunde, ruimtevaart, aanverwante wetenschappen en technologie door het opzetten van een breed activiteitenaanbod gericht naar diverse doelgroepen en door het aanbieden van haar diensten op maat van iedereen die daarom verzoekt. Zij bouwen daarbij een vrijwilligerswerking uit (ondersteund door administratief en educatief personeel) om zo ook een inhoudelijke expertise te verwerven voor het uitvoeren van hun taak. Tegelijk wensen ze hun vrijwilligers—in het bijzonder de jongeren—zo de kans geven hun belangstelling voor wetenschap en technologie uit te bouwen en zo deze laatste groep te stimuleren een wetenschappelijke of technologische studie te overwegen.

Promotekst 

Je vindt het bezoekerscentrum Cozmix ten zuiden van Brugge in het 19de-eeuwse landhuis van het prachtige domein Beisbroek. Deze groene locatie is zowel voor groepen als individuele bezoekers toegankelijk. Een bezoek aan Cozmix is een echte belevenis!

De volkssterrenwacht en het planetarium bevinden zich op de 2de verdieping van het kasteel. Bovenop de observatietoren staat een koepel. Je kan er de zon, de maan en de planeten van dichtbij ontdekken met de grote telescoop. In Cozmix kan je ook bij slecht weer en overdag de sterren in volle pracht bewonderen. In het fantastische planetarium worden immers meer dan 7000 sterren geprojecteerd op de binnenkant van de koepel. Niet enkel de sterrenhemel wordt afgebeeld, spectaculaire videobeelden voeren je samen met de muziek mee op een overweldigende tocht doorheen de mysteries van het heelal. Zo kan je meevliegen over het Marsoppervlak en genieten van een schitterend zicht op de ringen van Saturnus. Verder kan je een bezoek brengen aan de multimediale en interactieve tentoonstelling. Je komt er alles te weten over onze Melkweg, planeten en kometen, de toekomst van het heelal en de evolutie van sterren. Een wandeling maken langs het 'kunstzinnig' planetenpad behoort ook tot de mogelijkheden. Daar worden de planeten voorgesteld door beelden van hun mythologische tegenhangers en is het zonnestelsel doorheen het bos volledig op schaal weergegeven.
 

Acroniem 
Cozmix
Rechtsvorm 
Vereniging zonder winstoogmerk
Adres 
Zeeweg 96
8200 Sint-Andries
België
Telefoonnummer 
050-39 05 66
Beheerder