Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

De Vlaamse PhD Cup - Wetenschap uitgedokterd

28 september 2016
De Vlaamse PhD Cup

Een doctoraat is het resultaat van minstens vier jaar doorgedreven onderzoek. De Vlaamse PhD Cup daagt doctors uit om dat jarenlange project uit de doeken te doen in… drie minuten. 

Jaarlijks worden in Vlaanderen ruim 1.600 doctoraten afgewerkt. Die studies vinden vlot hun weg naar wetenschappelijke publicaties, maar slechts een fractie komt het grote publiek ter ore. De Vlaamse PhD Cup wil daar verandering in brengen.  

Drie minuten
De wedstrijd spoort pas gepromoveerde doctors uit alle disciplines aan om hun onderzoek met iedereen te delen en schotelt hen daarbij een stevige uitdaging voor: doe de kern van je onderzoek in drie minuten uit de doeken via een heldere  presentatie voor publiek, jury en camera’s.

"De deelnemers worden niet zomaar voor de leeuwen geworpen, maar krijgen eerst een intensieve media-en communicatietraining”, verklaart Arnaud Zonderman van organisator Scriptie vzw. “We besteden daarbij niet enkel aandacht aan presentatietechnieken, maar ook aan vulgariserend schrijven, het gebruik van visualisatietechnieken en camera- en interviewtraining. We willen jonge onderzoekers echt stimuleren en aanleren om met hun onderzoek naar buiten te treden.”
 

Excellent onderzoek in de kijker
Vlaams minister voor Economie en Innovatie Muyters steunt het project: “We hebben in Vlaanderen heel wat excellente onderzoekers. Daar mogen we best fier op zijn! Daarom is het belangrijk dat hun onderzoeksresultaten vlot doorstromen naar onze bedrijven én naar het grote publiek. En hoe kan je iets beter verkopen dan er kort, helder en enthousiast over te vertellen? De PhD Cup biedt onze doctoraatsonderzoekers hiervoor een mooi platform, en zorgt er zo mee voor dat al dat excellent onderzoek niet in de schuif blijft liggen.”

Doctors gezocht
De wedstrijd bestaat uit verschillende rondes. Die monden op 28 september uit in een finale, die live te volgen is op canvas.be. Tijdens die apotheose nemen acht jonge onderzoekers het tegen elkaar op, met als inzet een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro. Al wie in de voorbije twee jaar tot doctor werd geproclameerd kan zich tot eind juni registreren via vlaamsephdcup.be 

De Vlaamse PhD Cup is een initiatief van Scriptie vzw in samenwerking met volgende partners:
Fonds Ernest SolvayVlerick Business SchoolDe Jonge AcademieCanvasDe StandaardEosThe Floor is YoursDe Vlaamse OverheidRichting Morgen

Foto 
De Vlaamse PhD Cup