Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Vertrouwen in wetenschapscommunicatie

Toegevoegd op 12 oktober 2011 door Ir. Liselotte De Vos

Deze masterproef van Liesbet Van Gyseghem wil op een wetenschapsfilosofische manier de betekenis van vertrouwen in relatie tot wetenschapscommunicatie bestuderen. Drie vragen werden gesteld.  Bestaat er een verband tussen vertrouwen van de ontvanger in wetenschapsvoorlichting en de effectiviteit van deze wetenschapsvoorlichting? Wat bepaalt dat er vertrouwen is? Kan de informatie die bij wetenschapsvoorlichting wordt verspreid, als betrouwbaar worden beschouwd?

Een antwoord op deze drie vragen werd onder meer gezocht aan de hand van bevragingen bij wetenschappers actief in wetenschapsvoorlichting en het grote publiek.

De masterproef concludeert dat vertrouwen een belangrijke rol speelt in het proces van wetenschapscommunicatie, maar dat dit niet de enig factor is. Er worden negentien factoren geïdentificeerd die voor het brede publiek aanwezig dienen te zijn om wetenschapscommunicatie als betrouwbaar te beschouwen. En de respondenten geloven doorgaans wat in de hedendaagse wetenschapscommunicatie wordt verteld, deze wetenschapscommunicatie wordt als betrouwbaar beschouwd. Ook de experten beschouwen deze communicatie als betrouwbaar, zelfs al is er regelmatig sprake van simplificatie.

De volledige masterproef kan u hier downloaden.

Voor meer informatie kan u terecht bij Liesbet Van Gyseghem: lvgysegem@gmail.com

Bijlage 
BijlageGrootte
PDF icon Thesis-Liesbet Van Gysegem.pdf2.41 MB
Auteur