Facebook icon
Twitter icon
LinkedIn icon

Technopolis reikt Sterrenstof Award uit naar aanleiding van 20e verjaardag

Toegevoegd op 27 februari 2020 door Mevr. Sarah Wuytack

Sterrenstof Award

Technopolis reikt Sterrenstof Award uit
naar aanleiding van 20e verjaardag


Op 26 februari was het exact 20 jaar geleden sinds Technopolis voor het eerst haar deuren opende. Om deze mijlpaal te vieren, reikt Technopolis dit jaar een F.T.I/Technopolis Sterrenstof Award uit aan wie er net als het doe-centrum in geslaagd is om de afgelopen 20 jaar een breed publiek te fascineren met wetenschap en technologie. Sinds 26 februari kan iedereen in Vlaanderen kandidaten voor een Sterrenstof Award voordragen via de website van Technopolis. Wat deze award bijzonder maakt en van andere wetenschapsprijzen onderscheidt, is dat ook iedereen in Vlaanderen in aanmerking komt voor een Sterrenstof Award.


Op 26 februari 2000, precies 20 jaar geleden, opende Technopolis voor het eerst de deuren. Deze datum markeerde de officiële start van twee decennia waarin Technopolis zowel kinderen, jongeren als volwassenen warm maakte voor wetenschap en technologie via ontelbare initiatieven zowel in als buiten het doe-centrum in Mechelen. De motor achter het succes van Technopolis was en is nog steeds F.T.I vzw, de organisatie die in de jaren ’80 geschiedenis schreef met de organisatie van de Flanders Technology beurzen.


Iedereen maakt kans op een F.T.I/Technopolis Sterrenstof Award


Om de voorbije decennia te vieren, roept Technopolis de F.T.I/Technopolis Sterrenstof Award in het leven. Naar aanleiding van deze gloednieuwe award wordt heel Vlaanderen uitgenodigd om kandidaten te nomineren die zich – net zoals Technopolis – de voorbije 20 jaar hebben ingezet om wetenschap populair te maken bij het brede publiek. Wat de Sterrenstof Award bijzonder maakt en van andere wetenschapsprijzen onderscheidt, is dat iedereen in Vlaanderen in aanmerking komt voor een Sterrenstof Award.

Wie zegt dat je wetenschappen moet gestudeerd hebben om wetenschap begrijpelijk en aantrekkelijk te maken? Of dat je überhaupt (al) moet gestudeerd hebben? Via de Sterrenstof Award willen we de boodschap meegeven dat wetenschap van en voor iedereen is. Dat zijn niet alleen mooie woorden! Door 1) iedereen de kans te geven om kandidaten te nomineren en 2) door echt iedereen de kans te geven om op de lijst met genomineerden te komen, sturen we een krachtig signaal de wereld in. Ik reken erop dat de Sterrenstof Award veel stof zal doen opwaaien! – Stephane Berghmans, CEO van Technopolis

Het opleidingsniveau, studies, beroep, leeftijd, gender, sociaal-economische achtergrond… van de kandidaten die kunnen genomineerd worden, is van geen enkel belang. Zo maakt ook een influencer, een bijzonder inspirerende leerkracht, YouTuber, Instagram-wetenschapper, populaire TikTokker, uitvinder of mediafiguur een kans op een Sterrenstof Award.


Hoe maak je jong en oud warm voor wetenschap en technologie? Door tot hun verbeelding te spreken! Als je aan sterrenstof denkt, dan denk je meteen aan de sterren en zonder dat je er erg in hebt begin je te denken… Hoe? Wat als? Net de vragen die Technopolis en F.T.I proberen op te roepen. En de antwoorden? Die zijn in dit geval niet zo belangrijk. Als je mensen wil warm maken voor wetenschap en écht een vonk wil laten overspringen, dan probeer je hen eerst te fascineren en hun verbeelding te prikkelen. Wie daar volgens mij het best in geslaagd is de afgelopen 20 jaar? Die vraag laat ik met veel plezier door alle Vlamingen beantwoorden! – Luc Van den Brande, voorzitter van F.T.I en Technopolis

 

Om kans te maken op een Sterrenstof Award, maakt het niet uit wie je bent, zolang je erin slaagt om door middel van wetenschap tot de verbeelding van een breed publiek te spreken.

Vandaar dat gekozen werd voor de naam "Sterrenstof", iets dat automatisch verwondering oproept bij een breed publiek. Dat komt wellicht doordat lang niet iedereen precies wat het is, ook al bestaat ook onze planeet en alles wat erop leeft uit sterrenstof. Het is de stof die ontstaat als een ster ontploft en de stof waaruit nieuwe planeten en sterren ontstaan. Bovendien is het de bedoeling om naar aanloop van de Sterrenstof Award de genomineerden op een voetstuk te plaatsen en – al is het maar even – via de campagne een sterrenstatus te bezorgen.

Ook het campagnebeeld van de Sterrenstof Award, waarop een robothand en een menselijke hand elkaar een vuistje geven, spreekt duidelijk tot de verbeelding. Het is een betekenisvolle knipoog naar het bekende logo van F.T.I waarin een robot- en een mensenhand elkaar de hand drukken. Via de campagne geeft Technopolis dan ook duidelijk te kennen dat haar missie om een breed publiek warm te maken voor wetenschap en technologie niet 20 jaar geleden, maar eigenlijk al in de jaren '80 startte met Flanders Technology. Het vuistje uit het campagnebeeld van de Sterrenstof Award is echter méér een moderne interpretatie van de bekende handdruk: de dynamiek en symboliek die ervan uit gaat, laat uitschijnen dat Technopolis meer dan ooit gemotiveerd is om Vlaanderen als voedingsbodem voor toptalenten opnieuw op de wereldkaart te zetten.

We hadden de Kegel van Technopolis kunnen volhangen met slingers of we hadden taarten kunnen weggeven, maar daarmee hadden we nooit dezelfde boodschap kunnen overbrengen als met de Sterrenstof Award. Met dit initiatief raken we namelijk aan het hart van wat we doen al van vóór Technopolis er was: iederéén fascineren met wetenschap en technologie vanuit de grondvaste overtuiging dat deze de sleutel vormen voor een betere toekomst. En niet zomaar een sleutel, maar een die iederéén in handen kan nemen! - Ester Blockx, Marketing & Sales Director Technopolis

 

‘Wie verdient volgens jou een F.T.I/Technopolis Sterrenstof Award?’


Vanaf vandaag tot en met 1 mei kan iedereen in Vlaanderen via de website van Technopolis tot 5 kandidaten nomineren die er het best in geslaagd zijn om hen te fascineren met wetenschap en technologie.


Op basis van de inbreng van het grote publiek stelt een jury vervolgens een lijst op met 20 kandidaten waarop men vanaf 19 juni kan stemmen. Na de zomervakantie blijven enkel nog de 10 meest populaire kandidaten over waarop men kan stemmen. De bekendmaking van de winnaar(s) en de uitreiking van de Sterrenstof Awards gebeurt op 10 november, niet toevallig ook World Science Day, tijdens een groots evenement in Technopolis.


Nomineer nu je favorieten via https://www.technopolis.be/nl/sterrenstof-award

Foto 
Sterrenstof Award
Auteur 
Doelgroep